Nazwa podwójna ponieważ kojarzyłam to ciasto głównie pod pierwszą nazwą, jednak zdecydowałam się zrobić patrząc na nie u
Małgorzaty , a u niej występuje pod nazwą Fruzia
- 750 g mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- kostka masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżeczki kakao
- Słoik dżemu, u mnie z mirabelek
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia,
pokrojone w kostkę masło i pół szklanki cukru. Zagniatamy ciasto, powstanie coś w rodzaju kruszonki. Następnie dodajemy żółtka z 5 jajek (białka zachowujemy ) i
śmietanę, ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto
dzielimy ciasto na 3 części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i
przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Do drugiej
części ciasta dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Zagniecione
ciasto z kakao oraz 3 część ciasta wkładamy na 30 minut do
zamrażalnika. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Na spod ciasta wykładamy dżem, następnie ścieramy na tarce o
grubych oczkach ciasto z dodatkiem kakao, na nie wykładamy pianę z
białek, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Tak przygotowane
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-45 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego
wystygnięcia. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz