Obłęd!
Ciasto:
- 750 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- 90 g cukru
- 100 g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka soli
- 12g drożdży suchych
- słoik dżemu morelowego
- 4 duże jabłka
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić,
pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo,
by było miękkie i
elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski,
odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości
(około 1,5 godziny). Jabłka obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z odrobiną masła, pod koniec dodać dżem i chwile podgrzać. Wyrośnięte ciasto krótko
wyrobić, rozwałkować na grubość
około 4 mm i długość blaszki (34 cm). Jeszcze ciepłe (nie gorące) jabłka z dżemem wyłożyć na ciasto, zwinąć w płaską roladę ( koniec dobrze skleić jak pierogi), ułożyć na blaszce łączeniem w dół i lekko ugnieść by rozłożyła się ku bokom. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości ok 30minut.
Kruszonka:
- 50g masła
- 10 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru ( u mnie połowa to domowy cukier waniliowy)
Wszystkie składniki wyrobić do powstania kruszonki, ja nabieram
składniki czystymi rękami i pocieram jak przy myciu oraz wyrabiam
palcami. Przed wyłożeniem na ciasto wstawiam jeszcze do lodówki więc
najlepiej przygotować w czasie drugiego rośnięcia ciasta
Po drugim wyrośnięciu ostrym nożem, naciąć w kilku miejscach na długość 5 cm, prawie do samej blachy. Cięcia nie muszą być równe, byle miejscami nieregularnie przebił się farsz.Ponownie rozłożyć ją lekko ku bokom. Ciasto przed samym pieczeniem
posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 180st bez termoobiegu ok 45 minut - obserwować po ok 30 minutach bo czasem i to wystarczy
Lukier:
- sok z połówki cytryny
- cukier puder
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz