wtorek, 17 listopada 2015

Ciasto drożdżowe z morelowym dżemem i jabłkami




Obłęd!




Ciasto:

  • 750 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka soli
  • 12g drożdży suchych 
  • słoik dżemu morelowego
  • 4 duże jabłka

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Jabłka obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z odrobiną masła, pod koniec dodać dżem i chwile podgrzać. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki (34 cm). Jeszcze ciepłe (nie gorące) jabłka z dżemem wyłożyć na ciasto, zwinąć w płaską roladę ( koniec dobrze skleić jak pierogi), ułożyć na blaszce łączeniem w dół i lekko ugnieść by rozłożyła się ku bokom. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości ok 30minut. 
 Kruszonka:
  • 50g masła
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru ( u mnie połowa to domowy cukier waniliowy)
 Wszystkie składniki wyrobić do powstania kruszonki, ja nabieram składniki czystymi rękami i pocieram jak przy myciu oraz wyrabiam palcami. Przed wyłożeniem na ciasto wstawiam jeszcze do lodówki więc najlepiej przygotować w czasie drugiego rośnięcia ciasta
Po drugim wyrośnięciu ostrym nożem, naciąć w kilku miejscach na długość 5 cm, prawie do samej blachy. Cięcia nie muszą być równe, byle miejscami nieregularnie przebił się farsz.Ponownie rozłożyć ją lekko ku bokom. Ciasto przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 180st bez termoobiegu ok 45 minut - obserwować po ok 30 minutach bo czasem i to wystarczy
Lukier:
  • sok z połówki cytryny
  • cukier puder
Wycisnąć sok do miseczki, dodawać cukier puder dobrze rozcierając łyżką do uzyskanie pożądanej konsystencji, wylewać na lekko przestudzone ciasto.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz