piątek, 9 stycznia 2015

Zupa brokułowa z niepaloną kaszą gryczaną


 Długo nie miałam pomysłu na wykorzystanie tej kaszy inaczej niż do gulaszu... no i jest



  • 450g mrożonych brokułów
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • mała cebula
  • por
  • woreczek kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, lubczyk, przyprawa rosołowa 

Do garnka kroimy marchewkę, korzeń pietruszki,cebulę w kostkę, pora w talarki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym gazie około 10 minut. Wsypać kaszę i gotować kolejne 20 minut. Brokuł chwile podgotować w zupie tylko aby zmiękł, wybrać i lekko zblenderować - nie musi być na papkę, mogą zostać kawałki ( warto zostawić kilka ładnych różyczek do dekoracji ). Brokuł dodać z powrotem do gotującej się zupy, doprawić i podgotować 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz