czwartek, 16 października 2014

Ciasto Shrek



 "– Ogry są… jak cebula!
– Śmierdzą?!
– Tak… nie!
– Bo się od nich płacze?
– Nie!
– Bo jak się zostawi je na słońcu to robią się brązowe i rosną im włoski?
– Nie! Ogry mają warstwy! Rozumiesz, ogry mają warstwy – cebula ma warstwy. Ogry mają warstwy.
– Wiesz, nie wszyscy lubią cebulę…"

Moje ciasto Shrek także ma warstwy i zdecydowanie większość je polubi :) 






Ciasto
  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 80g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka wody

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku.  Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiać do masy jajecznej. Dodać wodę, wymieszać. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i podsypaną bułką tartą formę. Piec około 20 minut w 180st.

Masa
  • 900ml soku Kubuś w zielonym kolorze ( u mnie banan kiwi )
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru (można pominąć)
Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać z budyniami, dodać do gotującego się soku i energicznie wymieszać, chwile zagotować, przełożyć na ostygnięte ciasto i wygładzić.

  • 2-3 opakowania ciastek typu delicję 
Delicje ułożyć na masie budyniowej. Ja zużyłam dokładnie 2 opakowania i 2 delicje z 3 opakowania :) Wstawić do lodówki


Masa 2
  • 500ml śmietanki 30-36%
  • 2 zielone galaretki ( u mnie agrestowa i kiwi)
  • 300ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w wodzie, zostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubijamy kremówkę i na koniec dodajemy galaretki, chwile razem miksujemy, następnie wylewamy na delicje.Wstawiamy do lodówki


  • opakowanie zielonej galaretki ( kiwi)
  • 300ml wody
Galaretkę rozpuścić w wodzie, tężejącą wylać na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce  zostawiając najlepiej na całą noc żeby porządnie całe ciasto zesztywniało

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ten przekładaniec! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jeden z moich ulubionych tekstów ze "Shreka" :)
    Ciacho wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne kolory. Pycha!
    Zapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń