środa, 6 sierpnia 2014

Niebiański sernik na zimno


  • herbatniki ( u mnie 24 pełnoziarniste)
  • 0,5kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 0,5l śmietanki 36% (30% też może być)
  •  2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa * + 400ml wody
  • 2 galaretki niebieskie  + 600ml wody

Rozpuszczamy galaretkę cytrynową i pozostawiamy do ostygnięcia. Herbatnikami wykładamy dno blachy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier, a następnie na zmniejszonych obrotach dodajemy twaróg. Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na spód ciasta i odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy niebieskie galaretki, gdy zaczną tężeć wylewamy na sernik. Całość chłodzimy co najmniej 2h, a najlepiej całą noc







* użyłam galaretki cytrynowej bo akurat taką miałam. W tej ilości nie zmieniła ona smaku, ani kolory sernika, jednak następnym razem użyje do środka również niebieskiej galaretki co być może nada lekko błękitny odcień

4 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, przywodzi na myśl błękitną toń... Aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozmarzyć to się można zajadając tą puszystą lekkość :) Polecam zrobić, serniczek wymiata

      Usuń
  2. o jakich wymiarach użyłaś blachy?

    OdpowiedzUsuń