- herbatniki ( u mnie 24 pełnoziarniste)
- 0,5kg twarogu na sernik z wiaderka
- 0,5l śmietanki 36% (30% też może być)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa * + 400ml wody
- 2 galaretki niebieskie + 600ml wody
Rozpuszczamy galaretkę cytrynową i pozostawiamy do ostygnięcia. Herbatnikami wykładamy dno blachy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier, a następnie na zmniejszonych obrotach dodajemy twaróg. Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na spód ciasta i odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy niebieskie galaretki, gdy zaczną tężeć wylewamy na sernik. Całość chłodzimy co najmniej 2h, a najlepiej całą noc
* użyłam galaretki cytrynowej bo akurat taką miałam. W tej ilości nie zmieniła ona smaku, ani kolory sernika, jednak następnym razem użyje do środka również niebieskiej galaretki co być może nada lekko błękitny odcień
Wygląda wspaniale, przywodzi na myśl błękitną toń... Aż się rozmarzyłam :)
OdpowiedzUsuńRozmarzyć to się można zajadając tą puszystą lekkość :) Polecam zrobić, serniczek wymiata
Usuńo jakich wymiarach użyłaś blachy?
OdpowiedzUsuń24cmx36cm
Usuń