wtorek, 3 czerwca 2014

Zupa z kalarepą


  • Kawałek wędzonego boczku
  • 5-6 ziemniaków
  • marchewka
  • kalarepa + 2 ładne młode liście
  • kilka różyczek kalafiora
  • cebula
  • kawałek pora
  • koperek
  • ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa rosołowa, pieprz czarny, majeranek
  • śmietana

Boczek drobno kroimy, wkładamy do garnka i dodajemy pokrojone ziemniaki i marchew, zalewamy wodą i zagotowujemy z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, cebulą pokrojoną w kosteczkę oraz porem. Gotujemy na małym gazie około 20 minut. Dodajemy pokrojoną kalarepę i posiekane jej liście, różyczki kalafiora oraz przyprawę rosołową. Gotujemy jeszcze 15 minut. Po ugotowaniu dodajemy posiekany koperek, doprawiamy i zabielamy śmietaną

1 komentarz: