środa, 7 maja 2014

Kartoflanka z czerwoną soczewicą

Ostatnia kartoflanka dzieciom podpasowała więc pora na kolejną. Z małą zmianą wkładu i tym razem zaprawiona śmietaną. Nie jest to konieczne jednak nie smakowała mi bez, czułam, że "czegoś" jej brakuje. Każdy najlepiej niech wykończy pod swój smak :)

  • ok 9-10 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • pęczek koperku
  • gałązka lubczyku
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 pomidory
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • przyprawa rosołowa, majeranek, pieprz czarny
  • śmietana 18%

Marchew kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę, pietruszkę w plastry lub większe kawałki, z lubczyku obrywamy listki i drobno siekamy. Składniki gotujemy z zielem angielskim i liściem laurowym około 10minut. Z pomidorów wyciąć nasadę, od spodu naciąć, sparzyć wrzątkiem, po około 3 minutach przelać zimną wodą i obrać. Pokrojone w kostkę pomidory dodać do zupy. Soczewice chwile namoczyć, a następnie porządnie przelać pod bieżącą wodą np na sitku , dodajemy do zupy i gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek i przyprawy, wyławiamy kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Odlewamy około dwie chochelki zupy do blendera, starając nałożyć po równo wszystkich warzyw, blenderujemy i odlewamy do zupy żeby ją zagęścić. Zaprawiamy śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz