sobota, 8 marca 2014

Placuszki z kaszy manny


Nie macie jeszcze pomysłu na niedzielne śniadanie? Te placuszki można naszykować tuż po wstaniu jeszcze ziewając, wrócić do łóżka by się przeciągnąć i po dobudzeniu w kilka minut usmażyć puszyste, delikatne placuszki

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
Kasze mannę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie dodajemy cukier i żółtka. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie dodajemy do kaszy. Placuszki smażymy z obu stron, bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni. Można jeść na zimno lub ciepło, bez niczego lub z dodatkami - z dżemem, posypane cukrem pudrem, z czekoladą ( polecam zrobić "kanapkę" z nutellą :) ) Z podanej ilości wychodzi mi 12 placuszków o średnicy około 10cm

4 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie!
    Ale... czy ta kaszka pozostaje surowa, nie gotuje się jej przed usmażeniem placuszków ?_?
    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, kaszka jedynie pęcznieje przez pół godziny zalana mlekiem, później wystarczy moment podsmażania. Zapewniam, że placuszki są pyszne i dorobione :)

      Usuń
  2. Placuszki są przepyszne - zarowno na mleku krowim, jak i roślinnych - testowalam juz migdalowe, kokosowe, ze szczyptą kurkumy, cynamonu. Minimum raz w tygodniu goszczą u mnie w domu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. placuszki z domowymi konfiturami to mistrzostwo świata ! używałam trzcinowego cukru,myśle że dodał im jeszcze smaku;)

    OdpowiedzUsuń