wtorek, 4 lutego 2014

Roladki w pieczarkowym sosie z chrupiącym jarmużem

  

Pomysł na... obiad dziś mam. Nie będzie to ścisły przepis na jedno konkretne danie, myślę, że każdy pod siebie może go "edytować". I ja sama zazwyczaj dopracowuje bardziej sos pieczarkowy, tym razem zrobiłam sos ekspresowy. Ryż można zastąpić np kaszą gryczaną bądź makaronem - jak to woli. Jednak jeśli skusicie się na moją propozycję zapewniam, że wam posmakuje!

Przepis dla 4 osób z nadwyżką sosu - lubimy zjeść go także samego, maczając bułeczki :)

  • 4 filety z kurczaka
  • musztarda sarepska
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 plastry szynki
  • boczek wędzony gotowany, kilka plasterków 
  • przyprawa złocista do kurczaka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, sól 
  • sos sojowy
  • olej do smażenia

Fileta myjemy i oczyszczamy, cienko rozbijamy ( najlepiej robić to przez folię). Przyprawiamy, smarujemy musztardą, kładziemy plaster szynki, plaster sera, boczek pokrojony w cienkie paseczki. Zawijamy roladki, brzegi spinamy wykałaczkami. Postępujemy tak samo z każdą roladką. Gotowe roladki układamy na talerzu, posypujemy przyprawami i skraplamy lekko sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie możemy roladki usmażyć na rozgrzanym oleju. Smażenie zaczynamy od łączenia roladki. Po usmażeniu wyjmujemy wszystkie wykałaczki!! 

  •  1kg pieczarek  
  • 0.5l śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • pieprz biały, czarny, ziołowy, sól
  • oliwa do podduszenia
Pieczarki oczyszczamy, obieramy, kroimy w plasterki. Podduszamy na oliwie około 20-30 minut. Co jakiś czas mieszamy rozkruszając część pieczarek na mniejsze kawałki. Sos powstały z pieczarek zagęszczamy mąką. Stopniowo dosypujemy ciągle podsmażając po powstania bardzo gęstego sosu, następnie zalewamy całość śmietanką i energicznie mieszamy. Doprawiamy ( najbardziej białym pieprzem) i czekamy do zagrzania śmietanki. Nie gotujemy jej! Czekamy na pierwsze "pyrkanie" i od razu przestajemy dusić, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki


  • około 5 liści jarmużu
  • oliwa
  • pieprz cayenne, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie

Jarmuż myjemy i osuszamy, wycinamy grubą łodygę. Oliwę mieszamy z przyprawami, nacieramy nią liście jarmużu. Pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku przez około 15 minut. Pilnujemy by jarmuż zbytnio nie zbrązowiał bo stanie się gorzki


  • 300g białego ryżu ( 3 woreczki)
  • sól 
  • woda
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzamy, rozcinamy woreczki i najlepiej przesypać ryż do miseczki rozbijając ewentualnie powstałe zbite grudki 





Na talerzu układamy porcję ryżu, następnie nasze roladki, polewamy sosem pieczarkowym. Danie wieńczymy czipsami z jarmużu - DELIKATNIE bo są bardzo kruche!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz