czwartek, 13 lutego 2014

Kluski śląskie




  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • pieprz ziołowy

Ziemniaki obieramy, gotujemy około 20 minut. Odcedzamy, rozgniatamy. Nie ważne jaką mamy ilość ziemniaków, mąkę zawsze odmierza się w ten sam sposób - ziemniaki ugniatamy w garnku lub misce, dzielimy na 4 równe części ( ja robię znak + ) , odbieramy jedną część i w jej miejsce nasypujemy mąki . Mąki ma być dokładnie tyle by wypełnić lukę po ziemniakach. Dokładamy odebrane wcześniej ziemniaki, doprawiamy  i całość ugniatamy. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy, po środku każdej robimy wgłębienie - doskonale do tego nadają się dzieci :) Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Po wrzuceniu do garnka mieszamy żeby nie przykleiły się do dna, gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia, wyjmujemy łyżką cedzakową. Kluski możemy polać roztopionym masłem z podsmażoną cebulką lub sosem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz