piątek, 24 stycznia 2014

Prosty i szybki makaron "bolognese"


Nie jest to oczywiście prawdziwy sos bolognese :) Ale zapewniam, że pyszny i świetnie się nadaje do "sprzątania" w kuchni

  • ok 500g zmielonej łopatki 
  •  duża cebula
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 250ml wody (lub więcej)
  • główka czosnku 
  • pieprz czarny, ziołowy, cayenne, 
  • bazylia, oregano, lubczyk, gałka muszkatołowa, sól
  • paczka makaronu  
  • łyżka gęstej śmietany
  • żółty ser*
  • olej do podsmażenia cebulki 


 Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy się przyrumieni dodajemy mięso, mieszając rozbijamy grudki. Gdy mięso nabierze w całości jasnego koloru rozrabiamy koncentrat pomidorowy z wodą i zalewamy mięso. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dolewamy wody - danie ma być cały czas lekko płynne. Po kwadransie czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę, dodajemy na patelnie. Makaron gotujemy al dente ( lekko twardy, bez surowego smaku), odcedzamy i zostawiamy w garnku, sos na patelni doprawiamy, zaprawiamy lekko śmietaną, przekładamy do makaronu i dodajemy starty ser, mieszamy. Danie można jeść od razu, jeśli jednak sos wyszedł nam dobrze płynny warto je na chwile zostawić wtedy makaron wchłonie smaki :)



* u mnie około 200g do garnka, plus każdy sobie ile lubi do posypania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz