wtorek, 29 października 2013

Pierogi z kurczakiem



Obiad z cyklu "nie marnuj jedzenia". Zostały resztki pieczonego kurczaka? Nie trzeba jeść ich ogrzewanych. Oto sposób jak zrobić z nich coś nowego pysznego :)


Farsz:
  • pieczony kurczak (u mnie połowa - pierś, noga, skrzydło) 
  • 1 marchewka
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 małe cebule
  • natka pietruszki
  • margaryna do podsmażenia cebuli 
  • dużo pieprzu ziołowego, czarnego, cayenne, sól

Ciasto:
  • gorąca woda
  • łyżeczka soli
  • mąka pszenna 

  • cebula
  • margaryna

Marchew ugotować, cebulką drobno posiekać i podsmażyć na margarynie, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę posiekać. Z kurczaka oberwać mięso razem ze skórą. Gotowe składniki na farsz wymieszać i  przecisnąć przez maszynkę do mięsa lub jak ja posiekać w blenderze ( nie tym ręcznym bo wyjdzie klejąca papka, potrzebny jest ten pojemnik z ostrzami na dole). Składniki na ciasto wyrobić do uzyskania nie klejącego ciasta, rozwałkować w miarę potrzeb podsypując mąką, wykrawać kółeczka. Nakładać NIEWIELKIE ilości farszy, zlepić brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Cebule pokroić w piórka, podsmażyć na margarynie dodając pod koniec odrobinę wody. Po odparowaniu od razu polewać pierogi, cebulka będzie miękka nie wysuszona 






Czas na pierogi!

1 komentarz: