wtorek, 10 września 2013

Zupa jajkowa ( SZCZAWIOWA)



Przez wielu uwielbiana, przez niektórych nieznana. Za dziecka moja ulubiona i jak się okazało dla mojego partnera również z tym, że wg niego była to zupa jajkowa :) Tak też mawiamy do naszych dzieciorków ;) Najlepsza na kościach, nie polecam za to na drobiu


  • żeberka 
  • szczaw ok. 300g
  • ziemniaki ok. 500g
  • 2 marchewki
  • duża cebula
  • szczypiorek, koperek, pietruszka, lubczyk 
  • pieprz, sól
  • śmietana 18%
  • jajka 
  • susz warzywny
  • 3 całe liście pora


Wywar mięsny ugotować z cebulą pokrojoną w kostkę, liśćmi pora i suszem warzywnym. Dorzucić pokrojone ziemniaki i marchew, gotować około 15 minut. Szczaw dobrze wypłukać, pokroić wzdłuż i wszerz, ale nie siekać drobno. Dodać do zupy szczaw, pokrojony szczypior i posiekaną zieleninę. Posolić i obficie popieprzyć. .Podgotować 5-10 minut. Zabielić śmietaną do smaku, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz