środa, 12 czerwca 2013

Pizza ( ciasto, spód)

  • 250ml ciepłej wody
  • 4 łyżeczki cukru + 1/3 łyżeczki 
  • 4 łyżki mąki  + 3,5 szklanki
  • pół kostki drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy

Do miski nalewamy wody, dodajemy 4 łyżeczki cukru i 4 łyżki mąki, mieszamy. Dodajemy rozdrobnione drożdże, całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na około 10-15 minut. Do wyrośniętych drożdży dodajemy reszte składników*, wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być na powierzchni LEKKO klejące. Pod ciasto na dnie miski sypiemy trochę mąki, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem blachę do pieczenia lekko smarujemy oliwą. Jeśli chcemy ciasto bardzo puszyste lekko je ugniatamy na stolnicy, podrzucamy by się zluzowały i wykładamy na blaszkę formując rękoma. Jeśli chcemy mniej puszyste ciasto wałkujemy**










* Do ciasta możemy dodać kukrkume dla uzyskania żółtego koloru, bądź zioła dla smaku np oregano.
** Ciasto możemy także podzielić na np dwie części i rozwałkować dla bardzo cienkich spodów




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz